Dermatologie - multidisciplinair en multicultureel

IPL ontharen

Onthaaring-transp
Germany-Flag-icon united-kingdom-flag-icon Laserontharing is een permanente vorm van ontharen en werkt door gebruik te maken van het pigment (melanine) dat in de haarzakjes aanwezig is. Het melanine absorbeert het licht van de laser en zet dit om in warmte (circa 70 graden). Het gevolg van de warmteontwikkeling is het definitief vernietigen van de haarwortel mits deze haren in de groeifase zitten. Laserontharing is niet geschikt voor licht en grijze haren omdat deze haren weinig tot geen melanine bevatten waardoor absorptie nauwelijks mogelijk is.

Indicaties:
 • Hirsutisme (mannelijke overbeharingspatroon bij een vrouw)
 • Hypertrichose (bovenmatige haargroei op plaatsen waar van natuur al enige haargroei is)
 • Cosmetisch belemmerende haargroei

Voor de behandeling:
 • Blootstelling aan de zon, zonnebank en/of gebruik van zelf bruinende producten tijdens de kuur vermijden 4 weken voor de behandeling.
 • Is het niet mogelijk om zonlicht te vermijden dan is het belangrijk om meerdere keren per dag een zonnebrand crème met SPF 30 of hoger te gebruiken ter voorkoming van verandering van de huidskleur.
 • Tijdens het behandeltraject scheert u zelf voorafgaand aan de behandeling het te behandelen gebied. Wij verzoeken u dit zorgvuldig te doen. Dit voorkomt onnodige huidirritatie. Indien u zich niet (zorgvuldig) geschoren heeft, bestaat de kans dat er slechts een kleiner gebied behandeld kan worden.
 • Tijdens het intakegesprek wordt er een foto gemaakt om het eindresultaat beter te kunnen beoordelen.
 • Op de dag van behandeling: Gebruik geen make up, crèmes en parfums op het te behandelen gebied.
 • Op de dag van behandeling vragen wij u om een behandelingsovereenkomst te tekenen.

De behandeling:
Tijdens de behandeling dragen patiënt en behandelaar een bril om de ogen te beschermen. De lichtflitsen kunnen gevoelig zijn, afhankelijk van het te behandelen gebied. Het gevoel voelt als warme speldenprikjes. Er is echter geen verdoving nodig en de behandeling wordt over het algemeen goed verdragen door patiënten. Mogelijk kunt u na de behandeling een prikkend/brandend gevoel ervaren. Tevens kan de huid wat rood en gezwollen zijn. Dit verdwijnt binnen een paar uur tot een aantal dagen. Na ongeveer 2 weken laat een groot deel van de behandelde haren los. De haren waarvan de haarzakjes nog niet goed zijn vernietigd, groeien terug en worden bij de volgende laserbehandeling opnieuw belicht.

Aantal behandelingen:
Per patiënt zal het benodigde aantal behandelingen variëren. Gemiddeld heeft u een gewenst effect na 6 tot 8 behandelingen. U mag uitgaan van circa 80% haarreductie want een resultaat van 100% is niet haalbaar. Het haar zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen. Tevens wordt geadviseerd om 1 a 2 keer per jaar een onderhoudsbehandeling te ondergaan. De behandelingen worden met een interval van een 6-12 weken uitgevoerd.

Na de behandeling:
 • Er kan lichte zwelling en roodheid ontstaan. Dit verdwijnt vaak binnen enkele uren tot na een aantal dagen.
 • Het is van groot belang dat u tijdens de behandelperiode en 6 - 12 weken na de laatste behandeling niet aan de zon blootgesteld wordt, dit geldt ook voor zonnebanken.
 • Tot 6 - 12 weken na de behandeling tot de volgende behandeling direct zonlicht vermijden ter voorkoming van veranderingen van de huidskleur en gebruik maken van een beschermingsfactor met SPF 30 of hoger.
 • Bij eventuele roodheid of zwelling de huid koelen met een koud kompres.
 • Vermijd wrijving of druk (veroorzaakt door kleding) in het behandelde gebied. Draag loszittende kleding indien het behandelde gebied zich onder de kleding bevindt.
 • Vermijd zwembaden, sporten en hete baden/sauna’s zolang roodheid en irritatie aanwezig zijn.

Klik hier om onze privacy verklaring te lezen. Wij gebruiken geen cookies.