Dermatologie - multidisciplinair en multicultureel

Plaatjes Rijk Plasma behandeling bij haaruitval


hossein-azarbad-Np8xHOkpZlM-unsplash@1280x720

Haaruitval

Germany-Flag-icon united-kingdom-flag-icon Alopecia is een synoniem voor haaruitval. Het is een aandoening die niet pijnlijk is en de normale dagelijkse activiteiten niet belemmert. Toch is het een emotioneel uitdagende aandoening, vooral wanneer het haarverlies de hele hoofdhuid treft. Gelukkig hoeven mannen en vrouwen dankzij de vooruitgang in het medisch onderzoek vandaag de dag niet meer te lijden onder de gevolgen van haaruitval.
PRP-behandeling is nu een wijdverspreide procedure in alle gevallen van alopecia. Gepubliceerde studies leveren steeds sterker bewijs voor het gunstige effect van PRP-behandeling op de bevordering van de groei van het haar.

Wat is PRP?

PRP (Platelet Rich Plasma) is bloedplasma met een hoge concentratie bloedplaatjes. Hoewel bloedplaatjes vooral bekend zijn om hun rol in het bloedstollingsproces, worden deze cellen ook beschouwd als een biochemische opslagplaats van groeifactoren die bijdragen aan het herstel en de genezing van weefsels door fysiologische processen te versterken. Antiapoptotische effecten van geactiveerd PRP zijn de belangrijkste factoren die haargroei stimuleren, omdat het de overleving van dermale papilla cellen tijdens de haarcyclus verlengt. De differentiatie van de folliculaire stamcellen wordt geïnitieerd en de fase van de haargroeicyclus wordt verlengd.

PRP voorbereiding

Een PRP haargroei behandeling is een snelle poliklinische procedure die ongeveer 30 minuten duurt. Het proces begint met het nemen van een bloedmonster in een anti-gecoaguleerd buisje met scheidingsgel. Het buisje wordt vervolgens gedurende 10 minuten gecentrifugeerd om de rode bloedcellen en granulocyten te scheiden van het plasma met bloedplaatjes. Ten slotte wordt het PRP-concentraat geïnjecteerd in gebieden van de hoofdhuid waar het haar dunner wordt. Eenmaal geïnjecteerd in de huidlaag, zal activering van de bloedplaatjes plaatsvinden, wat resulteert in stimulatie van de granula en het vrijkomen van groeifactoren ter hoogte van de follikels.

Follow-up na de behandeling

Gewoonlijk is er geen downtime of herstelperiode na een PRP procedure. Patiënten kunnen hun normale levensroutine onmiddellijk na het ondergaan van de behandeling voortzetten. Na een PRP-behandeling kan de patiënt een minimaal ongemak ervaren op de behandelde plaats. Het is belangrijk op te merken dat ontstekingsremmende pijnmedicatie niet is toegestaan voor en na de behandeling.

Combinatie van PRP met andere haargroeitherapieën

Afhankelijk van de ernst van het haarverlies van de patiënt kan een multi-therapie aanpak nodig zijn. PRP kan worden gebruikt als aanvulling op goedgekeurde haargroeimedicijnen en haartransplantatie.

Studies

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van PRP op alopecia androgenetica, en de resultaten zijn positief. Bij de meerderheid van de behandelde patiënten stopt of vermindert de haaruitval en wordt een toename van de haardichtheid en -dikte waargenomen. Het effect van PRP op alopecia areata en telogeen effluvium is nog minder uitgebreid onderzocht, maar er zijn al positieve resultaten aangetoond.

Aantal behandelingen

Er zijn minimaal drie behandelingen nodig, met tussenpozen van een maand. Na 6 maanden worden één of twee vervolg onderhoudsbehandelingen aanbevolen om het resultaat te behouden. Daarna kunt u ervoor kiezen om elk jaar nog een onderhoudsbehandeling te ondergaan. In totaal gaat het om 4 tot 7 behandelingen.

Kosten

één PRP behandeling: €519,-
kuur van 3 behandelingen: €1380,-
BeforeAfterDe illustraties zijn afkomstig uit een folder van de firma www.estar-medical.com, waarvan wij het CELLENIS® procédé gebruiken Het foto aan de bovenkant thanks to hossein azarbad @azarbadam on unsplash.

Klik hier om onze privacy verklaring te lezen. Wij gebruiken geen cookies.