Dermatologie - multidisciplinair en multicultureel

Nieuwe behandeling huisstofmijtallergie

Foto met vriendelijke toestemming van ALK Abelló
Germany-Flag-icon united-kingdom-flag-icon Allergie is een verkeerde reactie van het menselijk afweersysteem (immuunsysteem) op onschadelijke stoffen van buitenaf. De stoffen die een reactie kunnen veroorzaken worden allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn huisstofmijten, gras- en boompollen, huidschilfers van huisdieren en voedsel.

Huisstofmijt


Huisstofmijt is een klein spinachtig dier die met het blote oog niet waar te nemen is. De huisstofmijt leeft van huidschilfers. Ze houden van warme vochtige ruimtes zoals matrassen en vloerkleden. Bij een allergie voor huisstofmijt worden de klachten voornamelijk veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Door middel van goede sanering kan je het aantal huisstofmijten in het huis verminderen maar nooit helemaal uitroeien.

Klachten huisstofmijt


  • Rhino- sinusitis klachten: verstopte neus, loopneus
  • Allergische astma: hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid
  • Niesbuien
  • Tranen en jeukende ogen
  • Futloosheid
  • Hoofdpijn
  • Slecht slapen

Behandeling huisstofmijt


Bekende behandeling van huisstofmijt allergie is het saneren van het huis en medicamenteuze behandeling. De medicamenteuze behandeling bestaat uit symptoombestrijding (antihistaminicum, corticosteroïden en nasale decongestiva) of immunotherapie.

Immunotherapie


Immunotherapie is een behandelingsmethode waarbij extracten van de huisstofmijtallergeen in kleine hoeveelheden wordt toegediend gedurende 3-5 jaar. Het lichaam kan gewend raken aan het allergeen waardoor het immuunsysteem minder of niet meer reageert op huisstofmijt. Dit betekent dat de klachten van allergie verminderen of helemaal verdwijnen na behandeling. Immunotherapie was de afgelopen jaren alleen mogelijk door middel van subcutane injecties, echter is het sinds kort ook als pil verkrijgbaar.

Vanaf mei/juni 2017 kunnen patiënten vanaf 12 jaar oud met bekende huisstofmijtallergie bij ons terecht voor sublinguale (onder de tong) immunotherapie . De vergoeding via de verzekering van deze therapie zal naar verluid rond september 2017 rond zijn. Voor patiënten met internationale verzekering is de vergoeding al mogelijk. (Bron: https://www.allesoverallergie.nl/)


Klik hier om onze privacy verklaring te lezen. Wij gebruiken geen cookies.