Dermatologie - multidisciplinair en multicultureel

Striae laser behandeling

Striae_gravidarum By [1] from North Texas, USA (Jamie 100_0283) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Germany-Flag-icon United-Kingdom-flag-icon Striae ook wel striemen genoemd zijn lijnvormige strepen in de huid die ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar scheurt. Striae ontstaat als gevolg van een te snelle groei van het lichaamsdeel waardoor de huid dit niet kan bijhouden. In het begin zijn het rode/paarse strepen, na verloop van tijd (enkele jaren) worden de strepen witte littekens.

De volgende groepen mensen hebben een vergroot risico op het ontstaan van striae namelijk pubers, zwangere, mensen met gewichtsschommelingen, mensen die gebruik maken van corticosteroïden en bodybuilders. Striemen komen voor op borsten, bovenarmen, borst, onderrug, buik, billen, heupen en bovenbenen.

Fractionele Erbium:Glass laser

Voor de behandeling van striae is de Fractionele Erbium:Glass laser/ ResurFX de nieuwste en meest geavanceerde laser. Deze laser is een non - ablatieve laser en geschikt voor lichte en donkere huidtypen. Hierdoor blijft de opperhuid intact en kan de huid de barrièrefunctie behouden om tegen microbiële infecties te vechten. Tevens wordt het risico op andere potentiele bijwerkingen zoals korstvorming geminimaliseerd.

Bij fractionele lasertherapie wordt een fractie van de huid op een gecontroleerde manier beschadigd. De laserstralen dringen zich als minuscule kolommen van warmtebundels diep in de lederhuid. Het gevolg is een natuurlijke stimulatie van de bindweefselcellen die collageen en elastine aanmaken. Het resultaat is nieuw bindweefsel waardoor de striemen smaller wordt en het reliëf minder zichtbaar is.

Voor de behandeling

Vóór de behandeling moet het volgende in acht worden genomen.
 • Blootstelling aan de zon, zonnebank en/of gebruik van zelf bruinende producten tijdens de kuur vermijden 4 weken voor de behandeling. UV – stralen kunnen het pigment in de huid verstoren.
 • Is het niet mogelijk om zonlicht te vermijden dan is het belangrijk om meerdere keren per dag een zonnebrandcrème met SPF 50 ter voorkoming van verandering van de huidskleur.
 • Bij haargroei is het te behandelen gebied, scheert u een dag van tevoren. Wij verzoeken u dit zorgvuldig te doen. Dit voorkomt onnodige huidirritatie. Indien u zich niet (zorgvuldig) geschoren heeft, bestaat de kans dat er slechts een kleiner gebied behandeld kan worden.
 • Indien u epileert of harst mag dit 5 dagen van te voren.
 • Indien gewenst kunt u op de dag van behandeling de huid in smeren met een verdovende crème. EMLA- crème is op recept verkrijgbaar.

De behandeling

Tijdens de behandeling dragen patiënt en behandelaar een bril om de ogen te beschermen. De pulsen kunnen gevoelig zijn (prikkend/ brandend gevoel), maar is goed te verdragen. De huid wordt rood, zwelling is vrijwel direct zichtbaar en de huid voelt strak aan. De behandelaar zal uw huid extra koelen met een coldpack.

Na de behandeling

Na de behandeling moet het volgende in in acht worden genomen.
 • De dagen na de behandeling kan uw huid een lichtrode tot bruine verkleuring hebben. Dit kan tot 10 dagen aanhouden en zal op een natuurlijke wijze vervagen.
 • De eerste 4 of 5 dagen na de behandeling dient u de huid met rust te laten. Thermisch of mechanisch letsel aan het behandelde gebied dient vermeden te worden
 • Thuis kunt u uw huid met een coldpack koelen
 • U kunt een jeukend gevoel op het behandelend gebied ervaren. Dit is een goed teken en onderdeel van het regeneratieproces
 • Er wordt aanbevolen dat u minstens 4 weken direct zonlicht vermijdt. Tevens dient u tijdens het behandeltraject en tot 4 weken na de laatste behandeling een zonnebrandcrème met een SPF 50 aan te brengen.
 • Het behandelde gebied dient voorzichtig gewassen te worden met lauw water en een mild reinigingsmiddel.

Aantal behandelingen

Meestal zijn er zo’n 3 tot 5 behandelingen nodig, maar bij een uitgebreide vorm van striae kunnen dat er meer zijn. Elke behandeling geeft verbetering. U bepaalt uiteindelijk zelf het aantal behandelingen naar het door u gewenste resultaat. Tussen elke behandeling zit een interval van 4 tot 5 weken. Het proces van collageenopbouw is een langzame proces en duurt meestal 6 maanden. Het eindresultaat zal ongeveer 6 maanden na de laatste behandeling goed zichtbaar zijn. Het nieuwe weefsel dat de huid aanmaakt zal niet verdwijnen na verloop van tijd, het eindresultaat is blijvend.
Foto: By [1] from North Texas, USA (Jamie 100_0283) [CC BY-SA 2.0 ], via Wikimedia Commons

Klik hier om onze privacy verklaring te lezen. Wij gebruiken geen cookies.