Dermatologie - multidisciplinair en multicultureel

 
Statenkliniek is een gespecialiseerde kliniek op het gebied van dermatologie. Naast de dermatologen zijn er ook huidtherapeuten werkzaam. De huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan: de huid. Tevens is de huidtherapeut gespecialiseerd in de behandeling van de zieke en/of aangedane huid en verzorgt waar mogelijk ook cosmetische behandelingen. Als u in de Statenkliniek bent, vraag dan naar onze twee geprinte folders (Folder 1/2 en Folder 2/2) over huidtherapie. Bekijk hier (op YouTube) een filmpje van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) over de beroep van een huidtherapeut.

Melasma

Stacks Image 4719
We behandelen Melasma al enige tijd met intensief gepulseerd licht (IPL) en met succes. Onlangs hebben we een nieuwe behandelingsmethode geïntroduceerd, die ook bij diepere melasma's goede resultaten oplevert. De behandeling bestaat uit drie behandelingen, die wij in onze kliniek gebruiken en een behandelingsset, die u parallel thuis gebruikt. Als de dermatoloog deze zeer effectieve maar complexe behandeling met Cosmelan® aanbeveelt, krijgt u een individuele prijsopgave.

Botuline toxine

Stacks Image 4826
Botuline toxine - Voor een ontspannen en frisse uitstraling. Botuline toxine a is een stof die de spieren ontspant en wordt al vele jaren gebruikt in de geneeskunde. Botuline toxine pakt de oorzaak van de bepaalde rimpels aan, namelijk de spieractiviteit. Door botuline toxine in de spier te spuiten, wordt de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt tijdelijk geblokkeerd. Hierdoor is botuline toxine voor de behandeling van mimische rimpels effectiever dan een rimpel-vuller en voorkomt het ontstaan van nieuwe rimpels. De rimpels worden verzacht of verdwijnen volledig. Het effect van botuline toxine is niet blijvend. Een behandeling kan zonder problemen worden herhaald. In de Statenkliniek wordt de behandeling uitgevoerd door een van onze dermatologen.

Acnetherapie

Stacks Image 4819
Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Acne heeft verschillende verschijningsvormen, variërend van licht tot ernstig. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op het ontstaan van acne. De behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit een diepe reiniging, een peeling met speciale zuren, blauwlichttherapie of een combinatie van die drie. Tevens wordt de behandeling vaak in combinatie uitgevoerd met de behandeling van een dermatoloog.
 

Blauwlicht therapie

Stacks Image 4763
Bij deze therapie wordt er gebruik gemaakt van een speciale lamp met lichtgolven van 405 – 450 nanometer met een hoge intensiteit. Het blauwe licht activeert een lichtgevoelige stof van de bacterie Propionibacterium acnes, waardoor deze bacterie vernietigt wordt. Hierdoor zullen puisten en roodheden verminderen en worden huidontstekingen bestreden en/of voorkomen. Deze zeer eenvoudige en natuurlijke therapie is geschikt voor alle huidtypes.

Coagulatietherapie

Stacks Image 4770
Benigne tumoren ook wel goedaardige tumoren genoemd zijn een groep cellen met een kapsel waar de zich alsmaar delende cellen in blijven zitten. Deze cellen zaaien niet uit, maar kunnen wel groot worden. Bij coagulatie worden goedaardige huidtumoren op de huid weggebrand. Voorafgaand aan de behandeling wordt door de dermatoloog vastgesteld of de huidaandoening geschikt is om met coagulatie te verwijderen.

Cryotherapie

Stacks Image 4781
Cryotherapie is een methode waarbij gebruikt wordt gemaakt van zeer koude vloeibare stikstof. Hierdoor worden de huidcellen van goedaardige tumoren, ouderdomsvlekken of zonbeschadigingen bevroren waardoor de huidafwijking uiteindelijk verdwijnt. Voorafgaand aan de behandeling wordt door de dermatoloog vastgesteld of de huidaandoening geschikt is om met cryotherapie te verwijderen.

Curettage

Stacks Image 4787
Curettage is een behandelmethode doormiddel van een chirurgisch instrument. Het doel is om huidweefsel af te schrapen om de huidaandoening weer gelijk te maken aan het normale huidoppervlak. Een oppervlakkige schaafwond blijft achter en geneest met een korstje. Voorafgaand aan de behandeling wordt door de dermatoloog vastgesteld of de huidaandoening geschikt is om met curettage te verwijderen.

Huidverbetering

Stacks Image 4756
Gewone littekens, atrofische (verzonken littekens in de huid) littekens, hypertrofische littekens (verdikt weefsel) en striae kan binnen de huidtherapie behandeld worden. Voor de behandeling van littekens en striae is de Fractionele Erbium:Glass laser/ResurFX® de nieuwste en meest geavanceerde laser. Deze laser is geschikt voor lichte en donkere huidtypen. Bij fractionele lasertherapie wordt een fractie van de huid op een gecontroleerde manier beschadigd. Het gevolg is een natuurlijke stimulatie van de bindweefselcellen die collageen en elastine aanmaken. Het resultaat is nieuw bindweefsel waardoor de het reliëf en kleur minder zichtbaar wordt. Deze zeer eenvoudige en natuurlijke therapie is geschikt voor alle huidtypes.

Stacks Image 4793
Trichloorazijnzuur (TCA) is een intensieve peeling die zichtbaar huidverbetering geeft. Bij deze gecontroleerde peeling wordt een etsende stof op de huid aangebracht waardoor de epidermis (bovenste huidlaag) opdroogt en af gestoten wordt. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd tot cel vernieuwing. De huid wordt zichtbaar egaler en de structuur verbetert. 

IPL-therapie bij overbeharing

Stacks Image 4728
Ongewenste haargroei wordt overbeharing genoemd. Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen, maar kan ook aangeboren zijn. Bij Statenkliniek beschikt de huidtherapeut over een geavanceerde IPL (Intense Pulsed Light) apparaat. Deze manier van permanent ontharen richt zich op het pigment in het haarzakje. Door het licht- stralen wordt het haarzakje vernietigd en groeit er geen haar meer terug.

Couperose

Stacks Image 4734
Couperose is een netwerk van dunne rode, soms blauwe haarvaatjes in het gelaat of op het decolleté, die vlak onder de huid liggen. Deze vaatjes zijn niet meer functioneel aangezien ze niet bijdragen tot het vervoer van het bloed naar het hart. Deze aandoening kan effectief behandeld worden met een IPL apparaat.

IPL-/Lasertherapie bij vaten

Stacks Image 4741
Het onderzoek van zowel de oppervlakkige mediumdiepe als de diepere vaten wordt uitgevoerd door middel van duplex sonografie. Zodra de vaten zijn gemeten, kan de behandeling worden bepaald. Oppervlakkige, zeer kleine vaten kunnen worden behandeld met IPL- of Nd-YAG-laser.

Scleroseren van beenvaten

Stacks Image 4836
Sinds dit najaar biedt Statenkliniek ook scleroseren (inspuiten) van spataderen aan. In de Statenkliniek wordt de behandeling uitgevoerd door een van onze dermatologen. In deze artikel krijgt u meer informatie over het wegspuiten van spataderen.
Bronvermeldingen foto's: Gilly Munavalli, MD (couperose); Jose Miguel Montero Garcia, MD (beenvaten), aangeboden door https://partnerzone.lumenis.com/; Shutterstock.com (385076707, 1284950689, 701737450, 1259841868, 304162421, 1041040249, 321240422); [1] from North Texas, USA [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons; Von James Heilman, MD - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, Link; eigene foto's Statenkliniek (overbeharing, blauwlicht)
Stacks Image 4881
Stacks Image 4884
Stacks Image 4887
Stacks Image 4890
Stacks Image 4893
Stacks Image 4899
Stacks Image 4902
Stacks Image 4905
Stacks Image 4908
Stacks Image 4911

Klik hier om onze privacy verklaring te lezen. Wij gebruiken geen cookies.